Vi levere lyd til dit modeltog på et helt nyt plan.

Vi sender ikke vare ud mellem d. 4. og 8. april 2024 pga.  deltagelse på DMJU messen i Jylland

AC. Montering af Q-kobling på Hobbytrades dobbeltdækkervogne

AC/tre-skinne

Tag overdelen af metalundervognen.  
I de røde cirkler er der en lille split på interiøret, der binder fast i undervognen. Der er 2 på hver side. Først skal du løsne de 2 ‘røde’ på den ene side, derefter kan du så løsne splitterne i de grønne cirkler i begge ender af vogen. Når de er løsnet, kan du skille det fra hinanden.

Brug en lille ligekærvet skruetrækker til at vrikke splitten fri af undervognen. Sæt den lodret ned ved siden af hullet og træk skruetrækkeren nedad som vist.
Der kommer lige et lille mærke i plasten på interiøret, dette er dog uden betydning og kan ikke ses, når vognen samles igen. (Pas på du ikke river ledningerne af, som er i det ene ende.)

Trin 1 og 2: før ledning til hjuloptag.
Trin 1: lod 2 ledninger fast på tværs mellem kobberlederne som vist.
Trin 2: 2 stuper ledning af 5 cm. skal loddes på på kobberlederne i den vognside der vender ind mod dig, hvis vognen ligger som vist på billedet.
Trin 3: før slæbeskoens ledning: Da dobbeltdækkerens undervogn buer ned på midtersektionen, har du brug for en ledning der er noget længere en der normalt skal bruges til andre vogne. Her skal du bruge vognens længde + 5 cm.  Træk ledningerne ned i hullerne på siden væk fra dig og centrer ledningen.
Du skal bryde isoleringen på ledningen (skrab forsigtigt med skalpel) til slæbeskoen, så du kan lodde den fast på på kobberpladen i midten. Den skal loddes på den lille loddeø, kvor der allerede er en ledning loddet fast, på den midterste kobbberleder, der er til slæbesko. 

Før ledningerne om på undersiden, som vist her og på næste billede. I den ende hvor kontaktpladerne til overdelen sidder, har vi valgt at føre ledningerne ligeud, hen til kontaktpladerne på NEM-skakten.
Ledningerne er tilpas lange så koblingsarmen uhindret kan svinge fra side til side De løse løkker skal bare lægges fladt mellem undervogn og boogie som vist. På den ene side går ledningen fra 1a og 1b og på den anden føres ledning fra 2a og 2b.

Som forrige billede, eneste forskel at her skal ledningerne krydses, for at udligne krydset der er skjult i koblingen.

I den ende hvor der sidder en tank, skal du skære et par mm. væk på begge sider, som vist på billedet. Dette er for at Q-koblingens fjedre kan passere, når vognen skal dreje.
Prøv inden at påsætte Q-koblingen i NEM-skakten og træk let koblingsarmen fra side til side, så du selv får en fornemmelse af hvad der sker. Det kan du bruge i fremtiden ved andre monteringsopgaver af Q-koblingen.
Det kan lettest gøres med en skalpel. Lav det i små etaper, med jævnlige tjek af hvor meget armen kan svinge ud indtil den kan bevæge sig uhindret.

Ved nogle vogne kan der være støbegrater (se markeringen), som kontaktpladerne kan støde imod, så koblingsarmen ikke glider fra side til side. I disse tilfælde skal du skrabe lidt med en skalpel eller slibe med fint sandpapir.